Blogissa esitellään näyttelyitä ja kirjoitetaan muutenkin taiteesta koko kentän laajuudelta: mukana ovat sekä nykytaide, maalaustaide, kuvanveisto että arkkitehtuuri.

maanantai 19. marraskuuta 2018

Ritva Sofia Lintu: Värejä tulesta II Taidekappelissa


Pyhän Henrikin Taidekappelissa on nyt marraskuussa esillä muuramelaisen taiteilijan Ritva Sofia Linnun rakukeramiikkaa. Teosten aiheet ovat sekä Kalevalasta että kristinuskosta. Kullervo on Linnulle keskeinen hahmo: hyväksikäytetty ja hylätty lapsi. Vuodentakaisessa sanomalehti Karjalan jutussa taiteilija kertoo, että toimiessaan opettajana hän törmäsi liian moneen nykypäivän Kullervoon. Näyttelytiedotteen mukaan taiteilija pyrkii tutustuttamaan nykysuomalaiset uudelleen vanhaan perimätietoon ja vähentämään epäluuloa vanhaa shamanismia kohtaan. Linnun töissä on usein myös kalevalaisia naisia ja tämän näyttelyn perusteella myös Raamatun naisia.

Ritva Sofia Lintu: Enkelin ilmoitus Marialle-triptyykki. Raku-keramiikka. Kuva: TJ.

Rakukeramiikka on tavallista keramiikkaa haastavampi laji ja lopputulos on arvoitus siihen asti, kunnes valmis työ on jäähtynyt. Nimensä tämä Japanista peräisin oleva keramiikkalaji on saanut valmistusmenetelmää 1600-luvulta alkaen hallinneesta Raku-suvusta. Menetelmässä käytettävä savi on karkeampaa kuin normaalissa keramiikassa. Se poltetaan ensin 900 asteessa, jonka jälkeen kuivaan työhön lisätään lasite. Sitten työ poltetaan uudelleen 1000 asteessa. Se otetaan kuumana suoraan uunista ja laitetaan esim. tynnyriin, jossa on sahanpurua. Tämä on menetelmälle tärkeä savustusvaihe, joka vaikuttaa valmiin tuotteen väriin. Väriin voidaan vaikuttaa myös lasitteella sekä polttovaiheessa mm. säätelemällä uunissa olevan hapen määrää. Kuuma työ otetaan savustuspöntöstä hetken kuluttua ja laitetaan lumeen tai kylmään veteen, jotta lämpötila laskee nopeasti. Tämä vaihe tuottaa lasitukseen halkeilleen, rakukeramiikalle tyypillisen pinnan. Jos savi on hienokiteistä, ei se kestä tätä lämpötilanvaihtelua. Nämä työvaiheet tekevät menetelmästä riskialttiin ja työlään. Oikeastaan taiteilija voi huokaista helpotuksesta vasta, kun vesiastiasta tai lumihangesta saa kaivaa esiin ehjän esineen.


Ritva Sofia Lintu: Siitä se Kalervo kasvoi.
Rakukeramiikka. Kuva: TJ.
Taidekappelin näyttely on jaettu siten, että oikealla puolella on kalevalaisia kuvia ja vasemmalla puolella uskonnollisia. Kaiken kaikkiaan Linnun työt ovat silmää miellyttävän rauhallisia, värejä on käytetty, mutta ne ovat harmoniassa keskenään eivätkä hypi silmille. Teoksissa mikään kohta ei ole toistansa väkevämpi: varsinaista ”katseenvangitsijaa” yhdessäkään työssä ei ole. Yksi syy siihen, miksi nämä työt niin miellyttävät silmää, on niiden kehystys. Taiteilijan puoliso Unto Lintu on vastuussa vaimonsa töiden kehystyksestä. Suurimmassa osassa töistä kehys on yksinkertaista käsiteltyä lautaa. Se on joko maalattu tai lakattu. Töitä reunustaa usein myös kapea rima, joka ikään kuin irrottaa ne kehyksestä ja nostaa ne paremmin esille. Oikeastaan melko harvoin nykytaidenäyttelyissä kehys nousee näin merkittävään rooliin, vaikka olisivat Ritva Linnun työt ilman kehyksiäkin toki silmää miellyttäviä.

Siitä se Kalervo kasvoi- niminen teos kuvaa Kullervoa pikkupoikana ja teoksen nimi tulee Kalevalan säkeestä, jossa Untamo on kuullut pienen Kullervon aikovansa kostaa Untamolle. Kullervon isän Kalervon ja tämän veljen Untamon kalastuskiista johti veljessotaan. Koko Kalervon suku tapettiin, vain piikatyttö jätettiin orjaksi. Tyttö synnytti pian Kalervon pojan Kullervon, josta tuli väkivahva nuori mies. Kullervo oli jo kehdossa ollessaan niin vahva, että katkoi kolmantena päivänä kapalonsa. Aiheesta on C.E. Sjöstrand tehnyt myös veistoksen, Kullervo katkoo kapalonsa vuonna 1858.

Perheestään erotettu Kullervo kohtaa tietämättään nuorena miehenä siskonsa tiellä ja viettelee tämän. Kun sisaruussuhde selviää, sisko heittäytyy koskeen ja Kullervo lähtee kostamaan Untamon väelle. Tapettuaan heidät hän huomaa kotiin palatessaan kotiväkensäkin kuolleen ja surmaa itsensä miekkansa terällä käytyään ensin lyhyen dialogin sen kanssa. Kullervo on esitetty tässä työssä hyvin kaavamaisesti kirves kohotettuna. Kaavamainen primitiivisyys toistuu monissa muissakin taiteilijan teoksissa. Oletan hänen pyrkineen tavoittamaan jotakin suomalaisen kansantaiteen arkkityyppiä. Kalliomaalausten viiva ei ole kaukana. Rakukeramiikka tekniikkana vielä korostaa teosten rosoisuutta ja kaunistelematonta kauneutta. Rakulasitus vie minun ajatukseni myös roomalaiseen mosaiikkiin. Halkeillut pinta muistuttaa paikoin mosaiikkia, samoin teosten värimaailma.

Ritva Sofia Lintu: Kullervo. Rakukeramiikka. Kuva: TJ.

Kullervo-teoksessa päähenkilö poseeraa taiteilijalle mahdollisesti rohdinkankaasta tehdyssä puvussaan tukka pystyssä kuin peikonpojalla. Housunpolvi on mennyt rikki ja kursittu kokoon. Ilme on alakuloinen ja katse maahan luotu. Taustan lehtimetsä on mielestäni tekniikkaa ajatellen mielenkiintoinen, sillä se muistuttaa akvarellia tai guassimaalausta ja tuo mieleen kansallisromanttis-symboliset Gallen-Kallelat. Oikeastaan Edelfeltin Kristus ja Mataleenakaan ei ole kaukana.

Ritva Sofia Lintu: Kullervon hukutus. Rakukeramiikka. Kuva: TJ.

Kullervon hukutus- teoksessa poikapoloista yritetään surmata hukuttamalla. Syy pikkupojan surmaamisaikeisiin on siinä, että Kullervosta huomattiin tulevan väkivahva ja hän jo polvenkorkuisena uhosi kostavansa isänsä ja äitinsä kuoleman Untamolan väelle. Hänessä oli kasvamassa Kalervon kosto ja Untamolan tuho. Tässä työssä oman tulkintani mukaan Kullervo ˮistuu aaltojen selässäˮ vapauduttuaan tynnyristä, jossa hänet yritettiin hukuttaa. Tai kenties kyseessä on ns. taiteilijan vapaus ilmaista tapahtuma toisella tavalla. Mielestäni Kullervolla on hieman ilkikurinen ilme kasvoillaan, ajattelee ehkä, että ˮähäkuttiˮ.

Ritva Sofia Lintu: Madonna ja lapsi. Rakukeramiikka. Kuva: TJ.

Ritva Sofia Lintu: Pyhä Apollonia, hammaslääkäreiden
suojeluspyhimys. 
Rakukeramiikka. Kuva: TJ.
Siirrytäänpä sitten kristillisiin töihin. Madonna ja lapsi- työssä asettelu on hyvin harmoninen. Tämä työ onkin mielestäni yksi tämän näyttelyn miellyttävimpiä. Hahmot ovat hyvin pelkistettyjä, lapsi Madonnan sylissä toukkamaisesti kapaloitu. Taustalla on pari enkeliä. Kuva-aihe on esitetty mahdollisimman yksinkertaisesti, erilaiset värikentät rytmittävät ja tasapainottavat teosta. Vahvat kehykset, jotka tässä työssä ovat miltei katseenvangitsijan roolissa, pitävät tiiviin setin koossa.

Omalla tavallaan humoristisin näyttelyn töistä lienee Pyhä Apollonia, hammaslääkäreiden suojeluspyhimys. Legendan mukaan neitsytmarttyyri Apollonia kärsi keisari Deciuksen (vallassa 249-251 AD) aikana kristittyjen vainoista ja ennen hänen surmaamistaan kaikki hänen hampaansa revittiin suusta. Tästä syystä häntä pidetään juuri hammaslääkäreiden suojeluspyhimyksenä. Kuvassa Apollonialla on toisessa kädessään kirja (Raamattu) ja toisessa suuret pihdit, joissa on iso hammas.

Mainittakoon näyttelyn töistä vielä yksi, nimittäin pienoisveistos, joka kuvaa raskaana olevia Mariaa ja Elisabetia. Naiset poseeraavat vierekkäin pulleine vatsoineen ja kumpikin pitelee kättään toisen naisen arvatenkin Marian, vatsalla. Elisabet oli näistä naisista huomattavasti vanhempi ja oli tullut raskaaksi Herran tahdosta voidakseen synnyttää Johannes Kastajan, joka valmisti tietä Marian lapselle, Jeesukselle.

Ritva Sofia Lintu: Raskaana olevat naiset
Maria ja Elisabeth
. Rakukeramiikka. Kuva: TJ.
Minulle tämän näyttelyn suurin anti oli oikeastaan tutustumisessa rakukeramiikkaan ja siihen, miten tämä menetelmä toimii taiteen tekemisessä. Ritva Sofia Linnun Värejä tulesta II- näyttely on esillä Taidekappelissa 30.11. asti.


Lähteet:

Kalevala 1849, http://neba.finlit.fi/kalevala/index.php?m=1&s=32&l=1
Sanomalehti Karjala 27.4.2017
Savon Sanomat 9.8.2013
https://fi.wikipedia.org/wiki/Raku-keramiikka
https://www.duodecimlehti.fi/api/pdf/duo99943
Konttinen, Riitta, Laajoki, Liisa, Taiteen sanakirja, Helsinki 2005.
Näyttelyinfo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti